Test: Zakysané smetany se šidí škrobem! Nebo snad krávy dojí škrob?

5. 2. 2014 – 13:37 | Spotřebitelé | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Test: Zakysané smetany se šidí škrobem! Nebo snad krávy dojí škrob?
U smetan se škrobem jsme chtěli zjistit, kolik ho do nich výrobci přidali, protože na obalu se uvádí pouze jeho přítomnost, nikoli množství. Smutným rekordmanem v této kategorie je zakysaná smetana, v níž bylo zjištěno 3,58 procenta škrobu. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

V nadojeném čerstvém mléce se škrob nevyskytuje, do smetany se přidává až v mlékárnách. V testu sdružení dTest se ukázalo, že kvalitní zakysané smetany lze vyrábět i bez něj. Zároveň z testu vyplynulo, že přídavek škrobu některým zakysaným smetanám nepomohl proti uvolňování syrovátky a nezabránil jejich řidší, řídké či vodnaté konzistenci.

Přidaný škrob navíc mění chuť zakysaných smetan, a to nikoli k lepšímu. V osmi z 32 testovaných smetan laboratoř naměřila méně mléčného tuku, než výrobci deklarovali na obalu.

Mléčný tuk je drahý a každé procento navíc znamená pro výrobce další náklady. Rozdíl mezi deklarovaným a naměřeným množstvím tuku byl u největšího hříšníka více než čtyřprocentní – místo 38 ho bylo jen 33,6 %. V této části testu jsme za nedodržené množství tuku dávali známku nedostatečně. Zákon o potravinách zakazuje uvádět do oběhu potraviny nabízené ke spotřebě klamavým způsobem. Testovali jsme zakysané smetany s deklarovaným obsahem tuku od 10 do 38 %.

Smetana se vyrábí z mléka, které obsahuje tuk, bílkoviny, vápník i různé vitamíny, ale nikdy v něm není škrob. Z hlediska potravinového purismu lze jeho přítomnost v zakysané smetaně považovat za nadbytečnou. Kvalitní smetanu škrobit netřeba. Dokládá to ostatně i vítěz našeho testu. Senzorickým hodnocením prošel jako nejlepší bez jediné výhrady posuzovatelů, kteří ocenili krémovou, hladkou konzistenci a čistou a příjemnou chuť i vůni.

U smetan se škrobem jsme chtěli zjistit, kolik ho do nich výrobci přidali, protože na obalu se uvádí pouze jeho přítomnost, nikoli množství. Smutným rekordmanem v této kategorie je zakysaná smetana, v níž bylo zjištěno 3,58 procenta škrobu.

Test by nebyl úplný, kdybychom si v laboratoři nenechali přepočítat bakterie mléčného kvašení. Teprve s pomocí těchto ušlechtilých mikroorganismů získají kysané výrobky svou typickou chuť, vzhled a vůni. Předepsaný počet mikroorganismů laboratoř zjistila ve všech smetanách kromě jediné.

Kurzy

Kurzovní lístek: 22.11.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 24,060 24,240
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články