Zeleninové chipsy jsou nezdravé skoro stejně jako bramborové
10. 3. 2019 – 17:06 | Spotřebitelé | red | Diskuze:
Chipsy z červené řepy, mrkve, brokolice nebo dýně nejsou zdravější alternativou těch klasických. Zelenina to sice je, ale výrobek často obsahuje mnohem více tuku či cukrů, než bychom čekali.
Spotřebitelé mívají tendenci předpokládat, že potraviny se zvýšeným obsahem zeleniny mají lepší nutriční hodnoty ve srovnání s jinými výrobky. Laboratorní testy našich španělských kolegů ze spotřebitelské organizace OCU (původní článek si můžete přečíst zde) měly za úkol zjistit, nakolik naše představy odpovídají pravdě v případě zeleninových chipsů. Vzorky byly podrobeny výzkumu podle řady kritérií od složení produktu přes velikost či neporušenost kousků až po údaje na obalu.
Ve dvou výrobcích laboranti odhalili zvýšený obsah škodlivých látek, blížící se horní hranici určené zákonem. Další dvě značky na obalu neuvedly správně složení. Největším překvapením však byly nutriční vlastnosti vzorků. Zeleninové lupínky obsahovaly srovnatelné množství tuků jako bramborové chipsy a dokonce více cukrů.
Obsah kalorií obou skupin byl podobný – ve 100 g zeleninových chipsů bylo v průměru 506 kcal, v bramborových 522 kcal. Množství tuku záleží na oleji, ve kterém je výrobek smažen. U zeleninových plátků tvořil tuk zhruba 30 %, u bramborových 31,8 % hmotnosti. Velký rozdíl objevili kolegové v obsažených cukrech. Zatímco bramborové chipsy obsahují zhruba 1 % a brokolicové 6 % cukrů, chipsy z mrkve nebo dýně celých 44 %. Řepné „brambůrky“ pojímají celých 45 % cukru. Zažitým představám částečně odpovídá skutečnost, že v zeleninových výrobcích bylo o něco více vlákniny než v klasických brambůrkách.
Ceny zeleninových chipsů bývají vysoké (ve Španělsku od 20 až po 112 eur za kilogram), rozhodně však nejde o zdravou stravu. Je to pouze další chuťovka, kterou bychom měli jíst jen příležitostně. Zeleninové chipsy rozhodně nemohou nahradit konzumaci zeleniny obecně. Hledáte-li zdravé zobání, volte raději oříšky nebo sýry.