Úspory, nebo "vylepšování"? Éčka v potravinách jsou peří, štětiny nebo vlasy
8. 4. 2013 – 17:56 | Spotřebitelé | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:
Lepší vzhled, a tudíž větší atraktivita výrobku, zvýraznění chuti a vůně, ale také snaha o to, aby se potraviny nekazily tak rychle. To jsou důvody, proč se do potravinářských výrobků přidávají emulgátory, takzvaná éčka.
V současné době jich je tolik, že se v nich člověk nemá šanci vyznat a už vůbec nemůže tušit, z čeho se látky, které tak zvýrazní chuť jogurtu, zmrzliny, uzenin a mnoha dalších lahůdek, vyrábějí. Mnohdy jsou to však pěkné hrůzy. Koho by například napadlo, že do jogurtů, zmrzlin nebo dalších sladkých laskomin se přidává látka (E120), která se vyrábí ze sušených těl samiček hmyzu zvaného nopálovec karmínový.
V pečivu může být L-cystein (E920). Ten se vyrábí z peří, štětin či lidských vlasů. Ve slaných brambůrcích, koření či uzeninách se můžete setkat s látkou E55, což není nic jiného než jemný písek.
Bonbony, čokoláda, jogurty, ovocné džusy se vylepšují látkou E904, ta se vyrábí z brouka červce lakového.
Barvu ve žvýkačkách a dalších sladkých „mlskách“ dolaďuje látka E129 pocházející z uhelného dehtu.
Do uzenin se zase kvůli správné barvě přidávají látky E 251 a E252, což jsou dusičnany.
Přísad je ohromné množství, všechny nejsou zdraví nebezpečné, ale na některé je nutné si dát velký pozor. Patří mezi ně:
E 220,221,222,223,224: tyto látky poškozují střeva, v Česku jsou povolené
E 338, 339, 340, 341, 450, 451, 483, 485, 486: mají na svědomí poruchy zažívání. V Česku je zakázané jen E484 a 487
E 230,231,232,233: způsobují kožní onemocnění, v Česku jsou povolené
E 320,321: rozbouří hladinu cholesterolu, v Česku jsou povolené
E 311,312: způsobuje citlivost nervů, v Česku jsou povolené
E 123: je rakovinotvorný a je v Rusku a USA zakázaný, v Česku je povolený
Jitka Zadražilová | MED