Test: Rostliné tuky jsou jen samá voda místo tuku
8. 4. 2015 – 19:24 | Spotřebitelé | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:
Plastové krabičky s roztíratelnými tuky při nákupech mine málokdo. Shlížejí ve velkém množství z chladicích boxů v každém supermarketu a tentokrát upoutaly také naši pozornost. Jaká je kvalita tuků použitých na jejich výrobu? Jaké další látky ukrývají a jak chutnají?
Aby pracovníci sdružení dTest získali odpovědi, zaslali do laboratoře 22 roztíratelných rostlinných tuků s obsahem tuku od 20 do 60 procent, které se běžně označují jako margaríny. Hned na úvod prozradíme, že jeden z nich obsahoval emulgátor, který do něj neměl přijít.
Na první pohled by se mohlo zdát, že mezi rostlinnými roztíratelnými tuky není rozdíl, pomineme-li rozličnost jejich balení, cenu a různá tvrzení. Často se všechny souhrnně označují jako margaríny. Výrobky, které by mohly tento název nést, však musí obsahovat mezi 80 a 90 % tuku, a na žádný takový jsme v obchodech nenarazili.
Našli jsme takové, které mají 20% podíl, i takové, kde tuk tvořil 60 %. 22 otestovaných rostlinných roztíratelných tuků, mezi nimiž je jeden výrobek zacílený na děti, jsme rozdělili do dvou skupin. Ty s nízkým obsahem tuku měly maximálně 40 % tuku, u výrobků se sníženým obsahem tuku se podíl pohyboval mezi 41 až 60 %.
Při zkoumání složení jsme hodnotili přítomnost konzervantů či transmastných kyselin. Všímali jsme si i obsahu prospěšných omega 3 nenasycených mastných kyselin a jejich poměru k omega 6, který je důležitý. Zajímal nás také obsah nasycených mastných kyselin. Závažnější pochybení ve složení tuků jsme až na přítomnost nežádoucího emulgátoru E 476 v případě jednoho výrobku nezaznamenali.
Poměrně výrazné rozdíly jsme však zjistili při senzorických zkouškách. Některé tuky měly uměle působící vůni a chuť, nevábný vzhled či nevhodnou konzistenci.