Stánků s prošlými potravinami přibývá
15. 10. 2007 – 9:27 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:
Možná se občas projdete místy, kde vás na první pohled zaujmou stánky s velmi levnými potravinami. Několik takových prodejců najdete například na pražském Hlavním nádraží a nebo Masarykově nádraží. Těmito místy projdou denně stovky lidí. Mnozí rychle spěchají na vlak, není proto čas prohlížet obaly a kontrolovat nezbytné údaje. Lidé jsou rádi, že jim usměvavý prodavač nabídne za mírnou cenu sušenky, čokolády, a jiné delikatesy k zakousnutí ve vlaku. Co se skrývá za lákavě nízkou cenou?
Mezi kupující mi bývají často studenti, senioři a nebo bezdomovci. Tyto skupiny spotřebitel ů nemají dvakrát peněz na zbyt a každá ušetřená koruna se vyplatí. Když jsem se prodavače zeptal, proč jsou potraviny tak levné, odpověděl mi, že jsou prošlé. Na první pohled to ale zákazník nepozná a jen někdo se zeptá na pozadí lákavě nízké ceny . Obaly těchto potravin jsou nepoškozené, čisté, vše je na první pohled v pořádku.
Na slevy jsme zvyklí a snížená cena u potravin nás možná potěší dvojnásob. Vždyť jíst se musí pořád. Radost ale není na místě. Podle šéfky odboru hygieny jihočeské Krajské hygienické stanice Dagmar Smitkové mohou prošlé potraviny způsobit vážné zdravotní potíže. Po lhůtě spotřeby dochází totiž k plesnivění a produkci jedovatých toxinů. „Podle druhu mohou toxiny poškozovat játra, ledviny, krvetvorbu. Celkově snižují odolnost organismu a napomáhá se tím i karcinogennímu účinku,“ dodává Dagmar Smitková. Varování je tedy zcela na místě.
Zkažené potraviny ale najdete bohužel i v běžných obchodech. Svou zkušenost nám sdělila paní Marie, která si v jednom z lounských supermarketů koupila balenou klobásu. Po rozbalení zjistila, že výrobek zapáchá. Bohužel už jej nereklamovala. Bydlí na vesnici a jet autobusem zpět do Loun s jednou klobásou se jí nechtělo. Lahůdka nevalné vůně proto skončila v koši. Supermarkety se snaží zákazníkům nabídnout odměnu za nalezení prošlého zboží v regálech. Ve velkých obchodech se mohou nežádoucí potraviny lehce vmíchat do regálů.
Teprve až konzument doma zjistí, zdali je jeho zakoupená potravina opravdu v pořádku. Příkladem může být Jednota, obchodní družstvo v Táboře, která musela stáhnout z prodeje Forte mléčnou čokoládu s arašídy, rozinkami a želé v balení 150g s datem minimální trvanlivosti do 19. 10. 2007, šarže T 0270771. Stalo se tak na základě rozhodnutí Státní zemědělské a potravinářské inspekce, která při jedné z kontrol v provozovnách Jednoty odhalila ve výrobku živé červy. Čokoládu uvedené šarže dodala Jednotě společnost Kraft Foods ČR, která ji dovezla ze Slovenska. Výrobcem je Kraft Food Slovakia. Kontroloři odeslali informaci o výskytu červů v této mléčné čokoládě Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva Evropské komisi.
V potravinách se nesmí vyskytovat živá ani mrtvá těla škůdců v žádném stadiu vývoje, tedy ani vajíčka, larvy, kukly nebo dospělý hmyz. Inspektoři nacházejí přítomnost škůdců jen zřídka. Jedná se zejména o různé druhy zavíječů, brouků, molů, roztočů a jiných druhů hmyzu. Škůdci se mohou vyskytovat v čokoládách, sušeném ovoci, různých druzích oříšků, v koření, pečivu, mouce, mlynářských výrobcích, mase, vejcích i jinde. Do finální potraviny se hmyz může dostat buď se surovinami nebo během výroby či skladování, pokud provozovatel potravinářského podniku nedodrží hygienické podmínky pro výrobu a uvádění potravin do oběhu. Spotřebitelé by proto měli být při nákupu potravin obezřetní a měli by kontrolovat informace na obalech výrobků.
U potravin musí být vyznačeno datum minimální trvanlivosti, a jde-li o potraviny podléhající rychlé zkáze, nesmí chybět datum použitelnosti. Datum použitelnosti se uvádí slovy „Spotřebujte do“. Následuje den, měsíc a rok ukončení této doby. Je-li potravina označena datem použitelnosti, musí se doplnit údaje o podmínkách skladování. Datum použitelnosti je na všech potravinách, které podléhají rychle zkáze, a musí být proto rychle spotřebovány. Je-li na prodávané věci, jejím obalu nebo návodu k ní připojeném vyznačena v souladu se zvláštními právními předpisy lhůta k použití věci, skončí záruční doba uplynutím této lhůty.
Potraviny s prošlou dobou použitelnosti se považují za zdravotně závadné a nesmí se proto uvádět do oběhu. Datum minimální trvanlivosti se uvádí slovy „Minimální trvanlivost do“ a následuje uvedení konkrétního data. Potraviny s prošlou dobou minimální trvanlivosti je možné uvádět do oběhu pouze, pokud jsou zdravotně nezávadné a pokud jsou jako prošlé označeny a odděleně umístěny. Po ukončení data výrobce nezaručuje chuťové a výživové kvality výrobku. Za zdravotní nezávadnost je odpovědný prodávající. Lhůta pro reklamaci potravin je 8 dní od převzetí. Pokud si spotřebitel koupí prošlé zboží, může se obrátit na Českou obchodní inspekci, nebo na Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci, pokud by podnikatel prodával zboží, u něhož již uplynula doba použitelnosti.
--- Zdroj: SOS, Jan Mišurec ---