Poláci se brání: Češi nám závidí moderní zemědělství
17. 4. 2012 – 12:36 | Zahraniční | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:
Polský ministr zemědělství Marek Sawicki řekl, že zmiňovaný zákaz dovozu potravin z Polska do České republiky je nereálný. České zemědělství navíc není podle Sawického konkurenceschopné, informuje v úterý server wprost24.
Sawického prohlášení je reakcí na snahu jeho českého protějšku Petra Bendla (ODS) o prosazení plošného zákazu dovozu potravin mezi členskými státy EU v případě, že se země nebudou vzájemně informovat o možných problémech.
Konkrétně jde o technickou sůl, která se v některých polských potravinách používala místo soli jedné, a vaječnou moučku s nebezpečnými látkami.
Ministr Sawicki potvrdil dřívější závěry, že vaječná moučka obsahuje jedovaté kadmium, olovo a bakterie E.coli. Podobně jako skandál s technickou solí i tento případ vyšetřuje policie. Bendlova reakce je podle něj přehnaná.
"Jsou to tlaky zevnitř. Češi v zemědělství zaostávají, dnes už tomu našemu nemohou konkurovat. Čeští výrobci bijí na poplach pokaždé, když se na polském nebo německém trhu objeví cokoli špatného," dodal Sawicki.
Jeho náměstek Andrzej Butra v pondělí pro list Gazeta Prawna dokonce řekl, že Češi reagují hystericky.
"Hysterická reakce české strany může vznikat ze strachu před oblíbeností polských potravin u tamních konzumentů," uvedl Butra. "Za pozornost stojí fakt, že do Čech exportujeme potravinářské a zemědělské produkty za více než miliardu eur. Češi jsou třetími největšími odběrateli polských potravin," dodal.
"Naše obavy pramení z přístupu polské strany, která za celou dobu nedokázala na naše opakované žádosti o informace reagovat a naše obavy rozptýlit," reagoval český ministr zemědělství Petr Bendl (ODS). I nadále se bude snažit jednání o polské soli otevřít na evropské úrovni.
Aféra s technickou solí v potravinách vypukla v únoru. Pět lidí ze tří firem od roku 1999 levně nakupovalo technickou sůl určenou na posyp silnic a prodávali ji se zhruba trojnásobným ziskem jako sůl jedlou. Polští hygienici na začátku března po prvních testech vzorků technické soli uvedli, že sůl sice není jedlá a v potravinářském průmyslu se používat nesmí, zdraví škodlivá ale není.
O škodlivé moučce se veřejnost dozvěděla na začátku března. Do její výroby byly zapojeny dvě firmy. Do vaječné moučky dávaly ty nejlevnější ingredience, z nichž lze moučka vyrobit, včetně potravinářských přísad pro dobytek. Objevil se v ní krmný vápenec, rybí moučka, syrovátka, olej nebo sádlo.
-Ivan Orel, Jan Drahorád | MED