Podvodníci vydávají mošt za burčák. Jak se nenapálit?
4. 9. 2013 – 16:27 | Spotřebitelé | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:
Prodejci burčáku opět po roce nabízí lákavý mok. Ale pozor, pravý český nebo moravský burčák je velká vzácnost a ve stánku u silnice na něj nenarazíte! Častěji tam zakoupíte pančované patoky nebo burčák z Maďarska.
Zkušení vinaři vědí, že existují dva druhy burčáku. Ten první ochutnáte v podstatě jen ve sklípku. Je to zakalený kvasící nápoj, který vinaři znají jako meziprodukt při výrobě vína. Takový burčák se ale rychle kazí a ochutnat ho můžete v podstatě jen u vinaře.
Druhý typ burčáku je určen k prodeji. Ten vám v dobrém stavu vydrží tak dva dny. Vždy je lepší si burčák zakoupit v kamenné vinotéce, než riskovat někde ve stánku u silnice. Tam není možné dohledat původ produktu a hrozí, že bude něčím naředěný.
Jak má vypadat český burčák:- musí být vyroben z hroznů vinné révy - nesmí být vyráběn z jiného ovoce - nesmí v něm být přidána voda - musí být vyroben z českých hroznů - nápoj z dovozových hroznů musí nést označení částečně zkvašený hroznový mošt |
---|
Vinař Tomáš Krist v rozhovoru pro Lidové noviny tvrdí, že pravý český burčák je dávno minulostí. Vinaři si české hrozny raději schovají na víno, na burčák použijí hrozny z dovozu. Nejčastěji maďarské. "Jsou více vyzrálé, mají více sluníčka. Hrozny se posbírají a za pět hodin nám je dovezou a můžeme je zpracovat," říká Krist s tím, že maďarské hrozny jsou vysoce kvalitní. Ovšem nápoj z hroznů z dovozu nesmí nést označení "burčák", ale "částečně zkvašený hroznový mošt". "Hrozny z Maďarska jsou kvalitnější a paradoxně i levnější," odhaluje Krist.
Hustý, sladký, voňavý a šumivý. Tak má vypadat a chutnat mléko starců, tedy burčák. Sezóna tohoto moku odstartovala a ruku v ruce s ní také žně pro podvodníky a prodejce, kteří oblíbený nápoj pančují. Pokud se budete řídit následujícími doporučeními, měli byste se vyvarovat zklamání v podobě koupě nepovedeného burčáku.
Nákup burčáku
Alfou a omegou je nákup. Nejlepší je nakoupit burčák u vinaře nebo ve vinotéce. Nákupy u silnice jsou riziko. Burčák stočený do plastových lahví a vystavený celodennímu působení vyšších teplot, pracuje a jeho kvalita se rychle mění.
Pozor na cedule typu "burčák z Moravy". Na každém prodejním místě musí být uveden výrobce, tedy jméno a sídlo vinaře, který burčák dodal. Bez ohledu na to, jestli ho prodejce nabízí v restauraci, ve vinotéce či ve stánku na vinobraní nebo u silnice.
Hygiena burčáku
Burčák by se měl čepovat do čistých nepoužitých nádob. Uchovávat se musí v čistotě, je velmi choulostivý.
Vzhled burčáku
Burčák z bílých hroznů by měl mít mléčně bílou až světle žlutou barvu a v určité míře být zkalen kvasinkami. Na první pohled musí být hustý. Pokud je narezlý až průhledný, je smíchaný s vodou. Pokud je tmavý, tak nebyl vyroben z hroznů, ale například z jablek, nebo je už prošlý a obsahuje větší množství alkoholu a mrtvých kvasinek.
Na stěnách nádoby, kde je stočen, i na jejím dně může být jemná usazeninka (zbytky kvasinek a pozůstatky hroznů). Burčák by neměl obsahovat žádné nečistoty, velké shluky kvasinek či pevné části (například kousíčky jablek). Kvasinky v nápoji musí stále pracovat (tvoří se oxid uhličitý).
Vůně burčáku
Pokud si k burčáku přivoníte, ucítíte hrozny a kvasinky. Jestliže si přiblížíte skleničku s nápojem k uchu, uslyšíte příjemné šumění. V aroma by neměla být ani hniloba, ani zatuchlina. Pokud bude mírně cítit po droždí, nejde o vadu. Tato vůně pochází z kvasinek, k burčáku přirozeně patří a v ničem mu neubírá.
Jaké praktiky se používají k pančování burčáku?
Někteří prodejci burčák nastavují jablečným moštem, další ho ředí vodou. Takzvaný umírající burčák se míchá s nerozkvašeným moštem. Kvašení se taky dá zpomalit podchlazením nebo úplně zastavit zamrazením. Když je potřeba, tak se lahve ohřejí v v kbelíku s horkou vodou a kvasinky začnou opět pracovat.
Kromě České republiky je burčák velmi oblíbený na Slovensku a také v Rakousku.
Chronologický přehled všech vinobraní v po celé České republice
6. 9 až 8. 9.
|
Pálavské vinobraní Mikulov
|
---|---|
7. 9.
|
Máslovické posvícenské vinobraní
|
7. 9.
|
Vinobraní na zámku Kačina Svatý Mikuláš
|
7. 9.
|
Hornobojanovské vinobraní
|
13. 9 až 14. 9.
|
Roudnické vinobraní Roudnice nad Labem
|
13. 9 až 14. 9.
|
Znojemské vinobraní
|
14. 9.
|
Vinobraní Kuks
|
14. 9.
|
Litomyšlské vinobraní
|
14. 9.
|
Vinobraní Hněvkovice
|
14. 9.
|
Dunajovické vinobraní v Dolních Dunajovicích
|
14. 9.
|
Vinobraní Novosedly
|
14. 9.
|
Vinobraní Starovice
|
14. 9.
|
Strážnické vinobraní Strážnice
|
14. 9.
|
Vinobraní s burčákem Bohumín
|
14. 9. až 15. 9.
|
Trojské vinobraní Praha
|
20. 9. až 21. 9.
|
Litoměřické vinobraní Litoměřice
|
20. 9. až 21. 9.
|
Bzenecké vinobraní Bzenec 2013
|
20. 9. až 21. 9.
|
Vinobraní s králem vín v Edenu Praha
|
21. 9.
|
Lázeňské vinobraní Hodonín
|
21. 9.
|
Lázeňské vinobraní Lednice
|
21. 9.
|
Vinobraní na hradě Svojanov
|
27. 9. až 29. 9.
|
Mělnické vinobraní Mělník
|
27. 9. až 29. 9.
|
Znovínské vinobraní v Třeboni
|
28. 9. až 29. 9.
|
Karlštejnské vinobraní Karlštejn
|
4. 10. až 5. 10.
|
Valtické vinobraní Valtice
|
3. 10. až 5. 10.
|
Burčákové slavnosti Hustopeče
|
5. 10.
|
Vinobraní Hrad Loket
|
5. 10.
|
Burčákfest Klimkovice
|
18. 10.
|
Vinobraní v domě vína Jablonec nad Nisou
|
26. 10.
|
Vinobraní Horní Věstonice
|
zdroj: Mediafax