Kapr vládne na moravských štědrovečerních stolech, u Čechů zas řízek
22. 12. 2009 – 4:05 | Životní styl | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:
Na štědrovečerní tabuli dominuje v České republice bramborový salát. Tradičně oblíbeného kapra bude tento rok večeřet 78 % Moravanů, zatímco 55 % Čechů si o Vánocích rádo pochutná na smaženém řízku. Vyplývá to z výzkumu GE Money Bank zaměřeném na vánoční zvyklosti.
Za typickou součást štědrovečerní večeře je rovněž často považována rybí polévka, kterou má na stole třetina z nás. Z výzkumu také vyplývá, že dříve tradičního vánočního kubu povečeří už jen 6 % Čechů. V zahraničí na sváteční tabuli nejčastěji naleznete různé varianty drůbežího masa. Na rozdíl od nás završí spousta lidí v cizích zemích večeři sladkými dezerty.
Štědrovečerní večeře se u každého z nás trochu liší. Jsou to
právě Češi, kteří častěji volí i jiné druhy masa. Například více jak polovina z
nich si raději k bramborovému salátu dá smažený řízek, kdežto tři čtvrtiny
obyvatel Moravy preferuje právě kapra. Paradoxně se kapr nejvíce nekonzumuje
v jižních Čechách, jak by se vzhledem k velkému množství chovných
rybníků v této oblasti mohlo zdát, ale v Moravskoslezském kraji. Do jisté míry by se daly
v naší zemi považovat za fenomén severovýchodní Čechy, kde si při této
sváteční večeři spousta lidí ráda pochutná na klobáse či jiné uzenině, což je
velmi časté například v Německu.
Ryba nebo řízek?
O bramborovém salátu jako příloze
k hlavnímu chodu štědrovečerní večeře není pochyb, v tento den si na
něm pochutná 82 % všech Čechů a Moravanů. Nejen u jednotlivců, ale i
v celých regionech se ovšem liší masová část hlavního chodu. Celkově
v naší zemi stále vítězí tradiční kapr nad jakoukoliv jinou alternativou.
Podle průzkumu GE Money si na této typické rybě pochutná o Vánocích skoro tři
čtvrtě všech obyvatel naší země. Jiný druh ryby o Vánocích povečeří jen 17 %
z nás a v nedávných dobách velmi tradičního vánočního kubu už jen 6
%.
Polévka je grunt
Před hlavním chodem na Štědrý večer
téměř každý třetí Čech začne rybí polévkou. Ovšem i ti, kteří nemají rybí
polévku zrovna v lásce, před večeří polévku nevynechají. Nejčastěji se na
českém stole servíruje zelňačka, houbová anebo čočková polévka, která je mimo
jiné i tradičním novoročním pokrmem.
Jak se o Vánocích večeří v zahraničí
I přes různé regionální zvyklosti a charakteristické
rysy lokálních kuchyní je patrný vliv tradic plynoucích ze Spojených států.
Hlavním znakem je pečený krocan servírovaný během sváteční večeře. Ve Velké
Británii je krocan sice rovněž dlouhodobě tradiční, avšak Angličané ho milují
především s nádivkou, pečenými bramborami a kapustou. Na závěr přichází
pro celé Spojené království velmi charakteristický „Christmas pudding“.
Typickou specialitou je pro anglický vánoční stůl také koláč s mletým
masem.
Vedle anglofonních zemí je krocan
populární i v Libanonu nebo v Japonsku, kde tento hlavní chod
většinou doprovází plný stůl lokálních specialit jako příloha. V poslední době
nabírá na popularitě krocan i ve Španělsku, kde neexistuje žádný typický pokrm,
který by byl tradiční napříč celou zemí. Právě proto si Španělé pod vlivem globalizace
začali stále častěji kupovat na vánoční stůl rovněž krocana. Jedinou typickou
regionální specialitou jsou ale například v Katalánsku velmi oblíbené
rolky plněné masem a přelité bešamelovou omáčkou, tzv. canaloles.
Drůbeží maso je podle ankety na světě nejrozšířenějším typem pokrmu, který lidé o Vánocích společně
večeří. Ne vždy to však musí být přímo krocan. Němci nejčastěji preferují
pečenou husu s červeným zelím a bramborovým knedlíkem. Spousta Němců si ale
také v tento večer ráda pochutná na tradičních klobásách
s bramborovým salátem.
Exhibicí v plejádě vánoční
gastronomie nemůže být nikdo jiný než Francie. V tomto směru zaujímají
Francouzi dva póly. Tradicionalisté večeří pečené kuře, nebo šunku se salátem,
dort a ovoce. Ostatní ani o svátcích neopouští gurmánské nadšení pro
Francii tak typické, takže se servírují husí játra (foie-gras), losos nebo
mušle. Samozřejmě nikdy ne bez vína!
Země
|
Jak vypadá typická
sváteční večeře?
|
Rozdávání dárků
|
Německo
|
Pečená husa s červeným zelím a
bramborovým knedlíkem. Tradiční klobásy s bramborovým salátem.
|
24.
prosince
|
Polsko
|
Boršč nebo houbová polévka, pirohy
s houbami a se zelím, smažený kapr, sledě, kompot ze sušeného ovoce. Na
svátečním stole je tradičně 12 rozdílných pokrmů.
|
24.
prosince
|
Rakousko
|
Kuřecí, telecí nebo hovězí maso –
zvěřina a ryby jsou spíše výjimkou) a nádivka.
|
24.
prosince
|
Španělsko
|
Krocan, rolky plněné masem
s bešamelovou omáčkou, tzv. canaloles.
|
Děti
dostávají dárky až 6. Ledna. Vlivem amerikanizace chodí ale i Santa Claus a
dárky se rozdávají i 25. prosince ráno.
|
Francie
|
Kuře nebo šunka se salátem, dort a
ovoce, husí játra (foie-gras), losos nebo mušle, víno
|
24.
i 25. prosince
|
Velká
Británie
|
Krocan s nádivkou, pečené
brambory a kapusta, christmas pudding, koláč s mletým masem
|
25.
prosince
|
Libanon
|
Krocan nebo kuře s dalšími
libanonskými specialitami
|
25.
prosince
|
USA
|
Hovězí maso nebo krocan, brambory a
zelené fazole dezert (většinou kláč) a víno.
|
25.
prosince
|
Rusko
|
Kutja - zavařené cereálie
s ořechy a kandovaným ovocem zalité medem. Jinak žádné tradiční jídlo.
|
7.
ledna
|
Kazachstán
|
Pečené kuře, ledový (i tzv. ruský)
salát a plněné papriky, veliké množství koláčů a dalších cukrovinek
|
1.
ledna
|
Japonsko
|
Pečený krocan nebo hovězí maso a
velká spousta různých příloh
|
25.
prosince
|
Vietnam
|
Vepřové maso, většinou selátko a
různými druhy příloh
|
25.
prosince
|
Čtěte také:
- Kolik stojí Vánoce u nás a ve světě?
- Vánoční nákupy na internetu - na co si dát pozor?
- Vánoce a Silvestra stráví letos v teplých zemích u moře 20 tis. čechů
- Za Vánoční dárky letos utratíme v průměru 6276 korun