Je kvalita biopotravin výhodou pro spotřebitele?
7. 11. 2007 – 10:29 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:
Produkty s logem BIO mají být zárukou kvality. Co to ale ve skutečnosti znamená, jaký druh kvality může spotřebitel očekávat?
Kvalitu hygienickou, senzorickou, nebo nutriční? Právě na tyto otázky odpovídá informační kampaň ministerstva zemědělství Žiju bio!, která informuje nejširší veřejnost o biopotravinách a ekologickém zemědělství, ale také pomáhá producentům biopotravin.
Ministerstvo zemědělství je garantem kontrolního systému ekologického zemědělství a toho, že se logo BIO vyskytuje pouze na certifikovaných biopotravinách.
„Udělení loga BIO předchází důsledná kontrola, která je pro spotřebitele zárukou dodržování přísných pravidel ekologického zemědělství,“ vysvětluje ministr zemědělství Petr Gandalovič. Kvalita biopotravin je dána především postupy při hospodaření na ekofarmách a zpracování biopotravin.
„Biopotraviny nesmí obsahovat chemické konzervanty, umělá barviva, stabilizátory a jiná tzv. "éčka“. Dále ekozemědělci nesmí používat pesticidy, stimulátory růstu ani geneticky modifikované organismy. Pokud se tyto látky nepoužívají, minimalizuje se jejich výskyt v konečném produktu, a proto jsou biopotraviny kvalitnější a zdravější," dodává Martin Leibl z oddělení environmentální politiky MZe.
Výzkumy prokázaly, že biopotraviny mají vysokou nutriční hodnotu. Brambory a mrkev v biokvalitě mají vyšší obsah vitamínu C než běžné produkty. Biozelenina a bioovoce má vyšší obsah minerálů a antioxidačních látek, biomléko obsahuje větší množství vitamínu E a tzv. omega mastných kyselin, které mají pozitivní vliv na oběhový systém u člověka. Vyšší obsah mastných kyselin prospěšných pro lidské zdraví byl zjištěn také u biomasa.
Důležitá je také hygienická kvalita biopotravin, kolem které existuje řada mýtů a předsudků, které je potřeba stále vysvětlovat a uvádět na pravou míru. Často opakovaným omylem je, že biopotraviny trpí větší zaplísněností v porovnání s konvenčními potravinami. Výzkumy ukázaly, že obsah mykotoxinů je v produktech ekologického zemědělství na stejné nebo nižší úrovni než u ostatních potravin.