Jaké potraviny chceme jíst? Tradiční, organické anebo geneticky modifikované?
6. 4. 2009 – 3:58 | Životní styl | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:
Víte, odkud pochází vaše potraviny? V Evropské unii můžete vybírat z velkého množství potravin. Musíte se ale také rozhodnout o způsobu výroby, zpracování, balení a prodeji. Podle jakých standardů máme hodnotit naše zemědělce a potravinářské podniky? Jaký dopad má naše volba na životní prostředí a na zdraví? Máme k dispozici dostatek informací, abychom se mohli s čistým svědomím rozhodnout? Jaké rozhodnutí mají za vás učinit europoslanci?
- České domácnosti koncem roku 2008 nejvíce utráceli za potraviny
- Supermarkety vedou nekalou cenovou válku proti zemědělcům
- Veterinární správa: Musíme stanovit kriterium zdravotní nezávadnosti potravin
- Biopotraviny kupuje již 40 procent spotřebitelů
Naše potraviny musí být bezpečné. To je zásadní postoj europoslanců k tematice nových způsobů pěstování a zpracování potravin. Přísady jako například nanočástice (přísady mikroskopické velkosti) je nutné podrobit zkouškám ohledně zdravotních rizik pro lidský organismus. Klonování zvířat pro účely potravy má být zásadně zakázáno.
Jakostní standardy, kterým podléhá zemědělská výroba, musí být na vysoké úrovni a spotřebitelé musí mít právo na informace. Evropský parlament také podporuje zákaz výroby geneticky modifikovaných potravin a zamezuje příliš intenzivnímu zemědělskému využívání půdy. Je současná rovnováha zemědělské politiky nastavena správně?
Pesticidy - škodlivé zlo anebo přínos?
Pro moderní zemědělství hrají pesticidy významnou roli. S jejich pomocí lze výrazně zvýšit výnos a chránit sklizeň před škůdci a epidemiemi. Mohou ale mít také nekalý dopad na lidské zdraví a na životní prostředí.
V lednu 2009 schválili europoslanci balíček zákonů, který omezuje používání pesticidů v zemědělství a podporuje využívání pěstování plodů bez používání chemických látek. Zákaz zahrnuje chemické látky, které prokazatelně škodí lidskému zdraví a omezuje používání práškovacích letadel v blízkosti obydlí.
Někteří zemědělci si však stěžují, že nové zákony budou mít negativní dopad na jejich hospodaření a sníží jejich zisky.
Biopotraviny a geneticky modifikované plody
Podle některých odborníků mohou být geneticky modifikované organismy (GMO) odpovědí na potravinářskou krizi na světě. Jsou odolnější proti povětrnostním podmínkám a umožňují větší sklizeň. V řadě zemí na světě se již úspěšně pěstují.
Kritici GMO uvádějí, že pěstováním geneticky modifikovaných rostlin může dojít k ohrožení biodiverzity a lidského zdraví. Po důkladném zkoumání nezávislými vědci Evropská unie některé organismy povolila k pěstování v EU.
V roce 2007 rozhodli europoslanci, že biopotraviny by žádné GMO obsahovat neměly. Současná pravidla stanovují, že biopotraviny mohou obsahovat až 0,9% GMO, které se mohou dostat do biovýrobků znečištěním. Europoslanci žádají, aby tato hodnota byla snížena na 0,1%. Zároveň má vzniknout celoevropské logo organicky vypěstovaných potravin.
Označování potravin
Evropský parlament podporuje právo spotřebitelů na informace a zavedl proto spolehlivé označování obsahu potravin podle celoevropského společného systému.
Systém označování potravin se neustále vylepšuje, například v březnu 2009 bylo dohodnuto, že je nutné přesně uvádět původ potravin. V roce 2008 požádali europoslanci o jasné označení přísad s označením \"E\" a doplněním o informaci, jaké negativní dopady tato látky může mít například na děti.