Červnové povodně jsou třetí nejhorší v novodobé historii ČR

24. 7. 2009 – 1:01 | Životní styl | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Červnové povodně jsou třetí nejhorší v novodobé historii ČR
Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Téměř dvě pětiny obyvatel České republiky je hodnotí jako katastrofální. Hodnocení složek záchranného systému se v průběhu času stále zlepšuje. Nejlépe jsou dlouhodobě hodnoceni hasiči a armáda, stoupá však i podíl občanů spokojených s vládními opatřeními a činností povodňových komisí. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM.


Povodně se osobně dotkly celkem 4 % české populace. Častěji se dotkly rekreačních objektů.

Necelá tři procenta obyvatel ČR také uvádějí, že se letošní povodně dotkly jejich firmy, pracoviště nebo zaměstnavatele.
Více než šest procent lidí uvádí, že povodně zasáhly jejich blízké příbuzné. V případě vzdálenějších příbuzných nebo známých se jedná o téměř každého šestého Čecha.

- Máte při povodních nárok na placené volno? MPSV radí na co máte právo
- Lidem postiženým povodněmi pomůže stát

Letošní červnové povodně hodnotí jako katastrofální dvě pětiny (38 %) obyvatel a za velké je považuje 44 % lidí. Jsou tak hodnoceny jako třetí nejhorší od roku 1997. Za nejkatastrofálnější ze všech čtyř hodnocených povodní jsou považovány povodně z roku 2002 (průměr 3.65 na škále 4=katastrofální, 1=malé).

Hasiči jsou spolu s armádou stabilně hodnoceni jako nejlépe pracující složka institucí zapojených do okamžité pomoci a záchrany při povodních. Pozitivně vnímá jejich činnost 9 z 10 obyvatel ČR starších 15 let.

Dobře je hodnocena i práce humanitárních organizací (velmi a spíše dobře 94 %).

Činnost vlády a povodňových komisí je hodnocena hůře, nicméně i zde označuje více než 70 % Čechů jejich práci za velmi dobrou nebo spíše dobrou.

V časovém srovnání je vidět, že při méně závažných povodních v roce 2006 byla armáda a humanitární organizace hodnoceny hůře než letos, jinak se ale postupem času hodnocení všech složek záchranného systému zlepšuje.

Kurzy

Kurzovní lístek: 21.9.2024 Exchange s.r.o.

EUR 24,970 25,050
USD 22,440 22,560
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články